Beszámoló: Bokor Judit: Hipnózis és időperspektívák

Bokor Judit klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta: Hipnózis és időperspektívák műhelye sok esetrészlettel tarkított előadás volt, mely élénk érdeklődést váltott ki a hallgatóságból. Megannyi kérdés tette interaktívvá a pénteki műhelyt.

A különböző kórképekben, mentális zavarokban mutatkozó jellegzetes időperspektívák, illetve a hipnózis kínálta pszichoterápiás beavatkozás lehetőségei kerültek középpontba.

Elsősorban a rossz szokások, függőségek, étkezési zavarok vonatkozásában hozta az esetrészleteket az előadó. Ezeknek a problémáknak a  kezelésében nagy segítséget nyújthat, ha a páciens kiegyensúlyozatlan, hibás időperspektíva profilját átalakítjuk a hipnoterápiás kezelés során.

Mivel ezek a nagyrészt tanult mentális struktúrák alapvetően tudattalanok, hipnoterápiával lehetőség lehet módosítani azokat.

Az idősíkok átjárhatósága, illetve az időperspektíva profil átalakítása sokat segíthet a tudatosabb kontroll kialakításában, a rossz szokások, függőségek kezelésében.

 

Ez úton is köszönjük az előadónak az izgalmas, szakmai kérdésekben tartalmas délutánt!

Elismerés – Európai Hipnózis Társaság (ESH) 2020

Az Európai Hipnózis Társaság (ESH) a „Tagtársaság díjat” 2020-ban a Magyar Hipnózis Egyesületnek (Hungarian Association of Hypnosis: HAH) ítélte.

További lelkes tevékenységre serkentő ez a megtisztelő kitüntetés, melyet azon társaságok számára adják át, akik elkötelezettek abban, hogy a hipnózist elismertessék hazájukban és így növeljék a hipnózis és az Európai Hipnózis Társaság megbecsülését. A Magyar Hipnózis Egyesület folyamatosan elköteleződést mutat azügyben, hogy a hipnózis orvosi alkalmazása terén kutatásokat végezzen, és eredményeit az ESH konferenciáin bemutassa.

Emellett indokként kiemelték a díjátadók a 2013-ban az „International Conference on Hypnosis in Medicine (ICHM)” és a 2019-ben a „Hypnosis: New Generation (HNG)” konferenciák sikeres megszervezését.

 

Meghívó – Könyvbemutató – Hipnózis a gyakorlatban 5.

Fogadja meghívásunkat a Magyar Hipnózis Egyesület soron következő könyvbemutatójára!

Örömmel értesítünk minden érdeklődőt, hogy megjelent az Animula Könyvkiadó gondozásában, Dr. Zseni Annamária szerkesztésében Hipnózis a gyakorlatban 5. kötete Sorsunk rejtett kódjai címmel. E könyv ötödik kötete annak a könyvsorozatnak, melyben esettanulmányok bemutatásán keresztül szeretnénk az olvasóval megismertetni a néha még ma is misztikusnak tűnő hipnózis használatát, a hipnoterápiás folyamat építkezését. Könyvsorozatunk jelen kötete a rendszerszemlélettel való munkát mutatja be a hipnoterápia folyamatában. A rendszerszemlélet nagy fordulatot hozott a tudománytörténetben. A kötet nagyon jó eligazodást tesz lehetővé a transzgenerácós elméletek és gyakorlati módszerek világában. Elméleti fejezetei és a napi gyakorlat rejtelmeibe bepillantás nyújtó fejezetei sokszínüek. Fiatal és éltesebb szerzők igen erős tudással felvértezve járultak hozzá a ma egyre jelentősebbé váló szemlélet terjedéséhez.

Dr. Zseni Annamária szerkesztő moderálásával a könyvismertetésre 2020 szeptember 25-én 18 órától kerül sor online formában, Zoom alkalmazással. 

Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/99650664117?pwd=bWNyR25aNCtjQzRNSlRGbURibldXQT09

Meeting ID: 996 5066 4117
Passcode: 523680

A kötetet Dr. Túry Ferenc, a könyv lektora fogja bemutatni. Simon Péter pszichodramatista szemelvényeket olvas fel a könyv esettanulmányaiból, munkájukon keresztül így  próbáljuk a szerzőket online is közel hozni a résztvevőkhöz.

Animula Könyvkiadó mail@animula.hu email címen várja a megrendeléseket, a szállítási postaköltséget átvállalja!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

MHE Vezetősége és Tanulmányi Bizottsága

HIPNOSZECSŐ 2020

Mi fán terem Hipnoszecső? Természetesen SZILFÁN.

Ulmus carpinifolia „Wredi” holland szíl, aranyszíl, ültetve 2003. 07. 19-én.
Ismételten megdelejezve együtt az MHE tagjai által.

Szilfánk ültetésének és delejezésének 17. születésnapját 2020. 07. 04. 10 órától
ünnepeltük.

Zseni Annamária, állandó vendéglátónk szeretettel fogadott minden egyesületi tagot és kedves családját, hipnoterápiában képződő diákunkat, kicsiket és nagyokat egyaránt, kötetlen együttlétre kicsiny otthona valamennyi fája alatt.

Idén „két műszakos” lett az összejövés, délután is sorban érkeztek a vendégek, így aztán ismételt lecsó főzésre került sor; üveges eltett lecsóból is készült a délelőtti friss bográcsozás után. Az utolsó csapat a 18 órás vonattal ment el, az utolsó kocsi 19 órakor gördült ki. 24 felnőtt + 17 gyerek + 1 kutya az összesítés.
Tervezett program része volt Boros Imre vezetésével wu gong mozgásmeditáció, valamint Kung fu minden érdeklődő számára.

Mindenki nagyon jól érezte magát!

Ez úton is köszönjük Zseni Annamáriának, a Hipnoszecső állandó háziasszonyának a szíves vendéglátást!

Rádióműsor: Prof. Dr. Varga Katalin interjúja a Kossuth rádión július 5-ig meghallgatható!

Rádióműsor: Prof. Dr. Varga Katalin interjúja a Kossuth rádión július 5-ig meghallgatható!

Prof. Dr. Varga Katalin interjúja a Kossuth rádión július 5.-ig meghallgatható az alábbi linken. Hallhatunk a stresszkezelésről, a honlapunkon megtalálható COVID kapcsán feltett kép- és hanganyagainkról és a szuggesztiók hatásáról, felhasználási köréről. (10:46:23-tól indul az interjú és 10:57:22-ig tart)

Karc FM interjú – Kelemen – Szilágyi Adrienn

Karc FM interjú – Kelemen – Szilágyi Adrienn

Hipnózis – kuruzslás vagy tudományosan megalapozott módszer?

Hipnózis – kuruzslás vagy tudományosan megalapozott módszer?

A szuggesztív kommunikációt és a hipnózist számos rejtély, tévhit és félelem övezi. Misztikumról, varázslatról, mágikus történésről, show-bizniszről vagy tudományosan megalapozott módszerről van szó? Hogyan működik, mire használják és ki alkalmazhatja?

A szavak ereje

A „szuggesztió” kifejezés talán sokaknak idegenül hangzik, de valójában a mindennapjaink része, mindnyájan átéljük és alkalmazzuk (oktatásban, reklámokban, egészségügyben, gyermeknevelésben, de a hétköznapi életünkben is).A szuggesztió egy egyszerű kijelentés, amit kisebb-nagyobb tudatossággal intézünk a másikhoz, akinek a reakcióiban önkéntelenül és automatikusan megjelenik a szavaink tartalma és üzenete. A negatív szuggesztiókkal („Nem fogsz izgulni!”, „Nem lesz baj!”, „Nem fog fájni.”) szemben a pozitív szuggesztiók a kellemes élményekre koncentrálnak („Nyugodt leszel és összeszedett.”,„Minden rendben lesz.”, „A fájdalom fokozatosan elmúlik.”), és hatékonyabban előmozdítják a kedvező irányú változást.
A szuggesztiókat többnyire nem szándékosan alkalmazzuk, és gyakran azt sem vesszük észre, hogy mekkora hatással vannak a szavaink a másikra.

 

A teljes cikket az alábbi hivatkozásra kattintva olvashatja el:
Hipnózis – kuruzslás vagy tudományosan megalapozott módszer?

Találkozó | Hipnózis – FordulópontOK | 2021

Találkozó | Hipnózis – FordulópontOK | 2021

A Magyar Hipnózis Egyesület következő találkozója
2021.március 26 – 28. hétvégén kerül sor Fordulópont(OK) címen.
A konferencia helyszíne ELTE PPK Budapest, Kazinczy u. 23-27.

Erősítsük a lelkünket!

A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY már hetek óta távolságtartásra kényszerít bennünket. Nem tarthatjuk a szokásos, meghitt kapcsolatot idős szüleinkkel, nem ápolhatjuk a kórházakban fekvő betegeinket. Hogyan erősíthetjük a lelküket, mivel biztathatjuk őket ebben a nehéz időszakban? – erről kérdeztük dr. Vértes Gabriella pszichoterapeuta szakorvost, a Magyar Hipnózis Egyesület örökös tiszteletbeli elnökét.

A teljes cikk PDF formában történő letöltéséhez kattintson az alábbi gombra!

Hiánypotló ingyenes hanganyagokkal segít az ELTE, hogy jobban legyél

„A stressz egyáltalán nem káros, önmagában nagyon is életszerű” – mondja Varga Katalin, az ELTE-PPK Affektív Pszichológia Tanszékének vezetője. Az MTA doktora szerint azonban a stressz mellé mindenképpen fontos, hogy legyenek olyan időszakok is, amikor biztonságban vagyunk, megnyugszunk, és teljesen átadjuk magunkat a pihenésnek. Erre a feltöltődésre nyújtanak lehetőséget azok a hanganyagok, amelyeket nemrég tettek közzé a nagyközönség számára a Magyar Hipnózis Egyesület honlapján. Miként érdemes használni a felvételeket, mit lehet elérni napi pár percnyi relaxációval, és hogyan vezethet el a járvány a bennünk rejlő lehetőségek felfedezéséhez? Erről kérdeztem a pszichológust.

Tovább a teljes cikkhez:
HIÁNYPÓTLÓ INGYENES HANGANYAGOKKAL SEGÍT AZ ELTE, HOGY JOBBAN LEGYÉL

Küldd el a hangodat a súlyos betegeknek!

A beteglátogatás terápiás hatású lehet, ám a koronavírus-járvány miatt a kórházba kerülteket most nem lehet látogatni. A súlyosabb állapotban lévők már nem tudnak telefonálni sem, így a család és a barátok tehetetlen várakozásra kényszerülnek. Ennek a feszültséggel teli helyzetnek a feloldására elindult egy kezdeményezés, amely a hozzátartozók hangját és személyes üzenetét a beteg ágya mellé juttatja.

Tovább a teljes cikkhez:
Küldd el a hangodat a súlyos betegeknek!