Hipnózis: tévhitek és valóság

A fenti címmel, Dr. Bányai Éva Professor Emeritus előadása az M5 ismeretterjesztő csatorna “Mindenki Akadémiája” sorozatában tekinthető meg. Az első, január 12-i  adás után több időpontban fogják még ismételni a felvételt, a legkülönbözőbb időpontokban, amelyet mindig az M5-ös csatorna honlapján közölnek. Minden hipnózis iránt érdeklődőnek szeretettel ajánljuk megnézésre!

Beszámoló Dr. Túry Ferenc: Hipnoterápia evészavarokban c. workshopjáról

Dr Túry Ferenc workshopja az evészavarok hipnoterápiájáról sok érdeklődőt vonzott. Részletesen hallhattunk az evészavarok diagnosztikus problémáiról és kapcsolatáról más pszichiátriai kórképekkel. Az evészavarok bizonyos típusánál a hipnabilitás magasabb, mint az átlagnépességben, így sok kutató és gyakorló szakember foglalkozik ennek kiaknázási lehetőségével. Az evészavarban szenvedők egy alcsoportjában (főleg multiimpulzív bulimiásokban) disszociatív mechanizmusok igazolhatók, néha transzállapotban folytatják falásrohamaikat. Hallhattuk, hogy mind a kognitív-viselkedésterápiás elemekkel, mind pedig a feltáró és imaginatív technikákkal hatékonyak lehetünk az evészavarok hipnoterápiájában. Különlegességként hallhattunk olyan speciális technikákról, mint az aktív-éber hipnózis, tandem-hipnózis, családi-hipnózis, melyek speciális eszközei lehetnek ezeknek a terápiás folyamatoknak. Az önkontroll növelését sokszor önhipnózis megtanításával segítik.
A workshop jó hangulatban, aktív érdeklődés mellett zajlott, sok kérdést, visszajelzést kapott az előadó. Alighanem mindenkiben jó érzéseket keltett sugárzó embersége, szerénysége és szaktudása. Reméljük, hogy legközelebbi workshopon éppúgy sok érdeklődőre számíthatunk, mint márciusi szokásos éves találkozónkon!

Kedvezményes jelentkezés február 10-ig: Pszichoterápia konferencia 2018 május 18-19., MOM Kulturális Központ

Az MHE-n keresztül lehetőség van a csoportos kedvezményes jelentkezésre.
Akit ez érdekel, írjon egy emailt a “szilidri@yahoo.com” címre K. Szilágyi Adriennek legkésőbb február 10-ig.
 
Részletek a konferenciáról: 
REND: A BONTÁS RONTÁS?
(Megújulás terápiában, tanácsadásban)
A Pszichoterápia folyóirat 14. konferenciája.
2018. május 18-19.

Esztergomra fel!

Javában folyik az MHE XXIX. Találkozójának szervezése. Minden évben úgy indulunk neki, hogy a lehetőségeinkhez mérten az eddigi legjobbat csináljuk. Így vagyunk ezzel idén is.

Helyszín: Esztergom, Szent Adalbert központ, Szent István tér 10,
Időpont: 2018. március 23 – 25.

A Találkozó mottója:
„Utak a hipnózishoz – a hipnózis útjai”

Első alkalommal szervezünk speciális témában pre-kongresszust
azok számára is, akik még nem alkalmazzák a hipnózist!

Pre-kongresszus témája:
Hipnózis a fogászatban
Gabor Filo
DDS, ABHD

A Találkozó előtti műhely több évtizedes hipnodonta gyakorlattal rendelkező vezetője – aki Kanadán kívül az Egyesült Államokban és nemzetközi kongresszusokon is rendszeresen tart képzéseket fogorvosoknak a hipnózis fogászati gyakorlatban történő felhasználásáról – a műhelyben betekintést nyújt a hipnodonta tevékenység gyakorlatába és filozófiájába egyaránt. Bemutatja, hogyan teszi hatékonyabbá a hipnotikus kommunikáció a páciens-klinikus együttműködést, és ez hogyan segít a fogorvosok kiégésének megelőzésében.

Péntek délutántól vasárnap délutánig a szokásoknak megfelelően
előadások, kerekasztal beszélgetések, workshopok, társasági programok várhatóak.

Program:

Idei konferenciánk célja a hipnózist különböző nézőpontok alapján megvizsgálni, bemutatni sokszínűségét, megmutatni szerepét mind a kutatás mind a gyógyítás különböző szektoraiban. 
A cím „Utak a hipnózishoz – a hipnózis útjai” egyrészt utal arra, hogy eltérő területeken munkálkodó szakemberek hogyan jutottak el a hipnózis megismeréséhez, elismeréséhez, és alkalmazásához. Másrészt szeretnénk megmutatni a hipnózis sokszínűségét, különböző szomatikus és pszichés területeken való alkalmazhatóságát.

Meghívott előadóink: 
prof. dr. Bányai Éva
prof. dr. Gál János
dr. Filó Gábor DDS, ABHD
dr. Hirsch Tibor (filmtörténész,filmkritikus) 

Kerekasztal vezetője: dr. Zseni Annamária

Szombati műhelyek vezetői: 
prof. dr. Bányai Éva
prof. dr. Varga Kata
dr. Balogh Ildikó
dr. Filó Gábor DDS, ABHD
dr. Sümeg Szilvia
Molnár Judit
Csóka Judit

Vasárnapi program még alakulóban. Várjuk az előadás-tartás iránt kedvet érző kollégáink absztraktját.
A változás jogát fenntartjuk!
Absztrakt jelentkezési lap letöltése!

A találkozóval kapcsolatos fórum ide kattintva érhető el.

Szállás:

Azt tapasztaltuk, legcélszerűbb, ha mindenki maga intézi a szállását, a szálloda, Szent Adalbert recepciójával felvéve a kapcsolatot (http://www.szentadalbert.hu/hotel.php). Arra kérünk Benneteket, foglaláskor említsétek meg, hogy az MHE konferenciájának a résztvevői vagytok, mert így kedvezményes áron juthattok szobához.

Továbbá, bátorítunk a Benneteket, hogy vegyetek igénybe többágyas szobákat. A honlapunk a segítségetekre lehet, hogy a hasonló igényekkel bíró, ám egymást nem ismerő személyeket segítsen a közös szoba foglalásában.

Lefoglaltunk két nagyobb helységet (10-15 ágyasak, ezt zarándokszállásnak nevezik ott) nők, illetve férfiak részére. Ez a „mérsékelt komfortfokozatú” elhelyezéstípus korlátozott számban áll a rendelkezésre. A segítő egyetemistáink is ott lesznek elszállásolva.

Utazás:

A gépkocsival nem rendelkezők odaérkezését szeretnénk megkönnyíteni „telekocsi” módszerrel. Kérjük azokat a tagtársainkat, akiknek a kocsijában van üres hely, és örülnének az utazás során a kollegiális társaságnak, jelezzék a felkínálásukat. Erre is van egy felület, amit pedig itt lehet elérni vagy az alábbi “Telekocsi szervezése” gombra kattintva. Kérjük, ismerkedjetek meg ezekkel a lehetőségekkel is.

Riport Dr. Balogh Ildikó gyermekpszichiáter, hipnoterapeutával

Kedves Érdeklődők!

Örömmel adjuk közre Dr. Balogh Ildikó gyermekpszichiáter, hipnoterapeutával készült riportot, mely a Hír-Érték Hatoscsatorna adásában jelent meg 2017.11.23-án. A riportban a gyermekhipnoterápia módszere kerül középpontba, ezzel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokról beszélgetnek, a korábban – Vértes Gabriella szerkesztésében – megjelent Hipnózis-Hipnoterápia kötet apropóján.

Köszönjük Dr. Balogh Ildikónak, hogy a pszichoterápiát, a gyermekterápiát és a hipnózist ez úton is segítette ismertebbé válni, az esetrészletekkel, szakmai szempontokkal, saját tapasztalatainak megosztásával hitelesen. 

A riport most megnézhető az alábbi Youtube hivatkozásra kattintva vagy közvetlenül itt a cikk alatt is a lejátszás gombra kattintva.
Link: https://youtu.be/MVqLBjkj6xI

balogh_ildiko

Dr. Balogh Ildikó gyermekpszichiáter, hipnoterapeuta

Varga Kata workshop beszámoló

Dr. Varga Katalin professzor, pszichológus: A fájdalom-management szuggesztiós és hipnózisos módszerekkel c. workshopján a kommunikáció speciális szuggesztív helyzeteiről hallhattunk előadást. A résztvevők hallhattak a fájdalomelmélet történetéből néhány összefoglaló gondolatot: láthatták, hogyan formálódott a fájdalomérzet kialakulásáról való elméleti felfogás Descartestól kezdve, a fájdalom kapuelméletén át Mark Jensen elméletéig. Majd videodemonstrációkon keresztül megismerhettük, hogyan alkalmazható a szuggesztív technika a fájdalom csökkentésében: formális hipnózis alkalmazásával fájdalomcsillapitás nélkül; önhipnózisban, hipnózis és helyi érzéstelenítés kombinációjával, és formális indukció nélküli szuggesztiókkal segítve a gyógyulást a mélyaltatásban végzett műtétet megelőzően és azt követően. Szó eset e technikák használatának előnyeiről: gyorsabb gyógyulás, kevesebb gyógyszerigény, jobb közérzet.
A látott és hallott lenyűgöző eredmények, lehetőségek kellően ráhangolták a hallgatóságot – akiknek fele nem kiképzett hipnoterapeuta, hanem egyéb irányból érkezett szakember, érdeklődő volt – a workshop második felére, hogy személyesen is átéljék, kipróbálják a szuggesztív kommunikációs képességüket, fájdalomcsillapító hatékonyságukat. Kiscsoportos helyzetben lehetőség volt az un. kesztyű-analgézia kialakítására, átélésére. Különféle szuggesztív technikákat alkalmazva megtapasztalhatta a hallgatóság, hogy a fájdalomérzet áthangolása milyen erős befolyással bír.
Sokan voltak kíváncsiak az előadására. Gyakorlatban használható tapasztalatokkal, élményekkel és elméleti ismeretekkel is gazdagodva zártuk e délutánt.
Ezúton is köszönjük a lehetőséget Dr. Varga Katalin professzor asszonynak!

Magyar Hipnózis Egyesület XXIX. Találkozó: „Utak a hipnózishoz – a hipnózis útjai”

Tisztelt Tagságunk, kedves Érdeklődők!

Idei konferenciánk célja a hipnózist különböző nézőpontok alapján megvizsgálni, bemutatni sokszínűségét, megmutatni szerepét mind a kutatás mind a gyógyítás különböző szektoraiban.
A cím „Utak a hipnózishoz – a hipnózis útjai” egyrészt utal arra, hogy eltérő területeken munkálkodó szakemberek hogyan jutottak el a hipnózis megismeréséhez, elismeréséhez, és alkalmazásához. Másrészt szeretnénk megmutatni a hipnózis sokszínűségét, különböző szomatikus és pszichés területeken való alkalmazhatóságát.
Mindezt színvonalas előadások, kerekasztal beszélgetések, workshopok, társasági programok segítségével. Akinek eddig nem volt lehetősége “saját bőrén megtapasztalni” a hipnózis élményét, most itt a lehetőség!
Bátorítunk minden egyesületi Tagunkat, ill. a hipnózis területén tapasztalattal rendelkező érdeklődőt, hogy a lenti linkre kattintva töltse fel absztraktját, hogy tapasztalataik a Találkozó résztvevőit gazdagíthassák!

Absztrakt jelentkezési lap letöltése

Jelentkezési lap kitöltése Dr. Varga Katalin professzor, pszichológus workshopjára!

Időpont: 2018. január 12. Internetes jelentkezés: Jelentkezési lap (kattintson) Fontos tudnivalók: A képzés akkreditált, a CME pont igazolás a helyszínen kiosztásra kerül. Dátum: Időpont: 2018. január 12. 16 – 19 óráig Helyszín: ELTE PPK 1064 BP, Izabella utca 46. 301 terem. Részvételi díj: Előzetes befizetés esetén 4000, diákoknak 1000 (MHE tagoknak 3000), Helyszínen 4500, diákoknak1500 (MHE tagoknak 3500) Ft . Kérjük, a részvételi díjat a Magyar Hipnózis Egyesület alábbi számlaszámára szíveskedjék átutalni: CIB 10700244 – 26137702 – 51100005 A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel a résztvevő nevét (ha céges számláról történik az utalás, akkor is a résztvevő személy nevét) és a “Varga műhely” megjelölést. (Pl. “Kis Miklós, Varga műhely”). Amennyiben átutalással fizet, annak a nevére tudjuk a számlát kiállítani, akinek a nevéről az utalás történik. Internetes jelentkezés: Jelentkezési lap (kattintson) Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt: az MHE Vezetősége és Tanulmányi Bizottsága

Kossuth rádió beszélgetés – “Hipnózis a gyakorlatban” címmel nemrég megjelent könyvünk kapcsán beszélgetés hangzott el Dr. Zseni Annamáriával

Kedves Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a ‘Hipnózis a gyakorlatban’ címmel nemrég megjelent könyvünk kapcsán beszélgetés hangzott el Dr. Zseni Annamáriával, a kötet szerkesztőjével a Kossuth Rádió Belépő című műsorában 2017. december 20-án este.

Érdemes meghallgatni!

Az alábbi linken közvetlenül a műsor jelenik meg:
Kattintson ide a műsor meghallgatásához!

 

A műsorról:
A Belépő a kultúra látható és hallható kapuja: a műsoron keresztül betekintést nyerhetnek a hazai kultúra pezsgő életébe, a napi aktualitásoktól, bemutatóktól egészen a legújabb, legérdekesebb kezdeményezésekig. Stábunk ott lesz a kulturális fesztiválokon, a nívós kiállítások megnyitóján és a táncosok főpróbáján is. Lépjen be riportereink segítségével a próbaterembe, a színészbüfébe, tudja meg a kulisszatitkokat, de azt is, mit gondol a kultúráról a jegyszedő, vagy akár a súgó.

A főváros, a vidéki városok és a külhoni kultúra képviselői is megszólalnak minden este 20:11 perctől a Kossuth Rádióban.

Felelős szerkesztő: Bicsák Eszter

Műsorvezetők: Bodó Mária Csűrös Csilla Gótfalvai Krisztina Nánási Anikó Völgyi-Tóth Zsuzsa

Adás: Minden hétköznap 20:11 – 21:00, Kossuth Rádió

 

„Transz-tér-idő” Beszámoló a Magyar Hipnózis Egyesület XXVIII. találkozójáról Budapest, 2017. május 26 – 28.

Kellemes hangulatban, sokrétű transzélményben megmerítkezve, elméleti ismeretekkel is töltekezve, valamint terápiás esetismertetések izgalmas lépéseit követve telt az elmúlt hétvége a Magyar Hipnózis Egyesület XXVIII. Hipnózis Találkozóján.
Idén Budapest egyik belvárosi szállodájának, a Benczúr Hotelnek a konferenciatermeit laktuk be.
A kongresszus címében ígértek szerint térben és időben nagy utat jártak be a résztvevők: a sámánisztikus transz és mindfullness kapcsolódásától, a buddhista és a keresztény meditációtól a mexikói fluyendo módszerig bejárhattuk az egész világot. Dokumentumfilmen a sámánszertartásokat, az elméleti kutatások ismertetéséből a tudomány legfrissebb eredményeit ismerhettük meg. Olyan meghívott előadókkal és műhelyvezetőkkel is találkozhattunk, akik a hipnózis határterületi technikáit alkalmazzák: más módszerekkel vegyítik, illetve a szuggesztiókat hipnózistól függetlenül alkalmazzák.
Jómagam közel 30 éve dolgozom hipnózissal, ezen a konferencián mégis sikerült új szempontokat is kapnom, újszerű élményekben részt vennem.
A péntek délutáni előadások és a kerekasztal beszélgetés is megnyithatták a hallgatóságban a kaput, kíváncsiságot olyan élmények megismerése felé, mely nem elsődlegesen a gyógyító technikákból ismert, hanem emberi kultúránk gyökereihez tartozik. Közelebb állnak a valláshoz, a népi szokásrendszer átörökítéséhez, a kultúrákhoz köthető rítusokhoz. Hoppál Mihály filmbemutatóján bepillantást kaphattunk a sámánszertartásokba, s ezzel megindult a transzba merülés folyamata, mely szombaton a workshop-okban tovább mélyülhetett.
Daubner Béla András sajátosan ötvözi a keleti meditációs technikát a pszichodráma és a családállítás módszertanával: műhelyében olyan mozgásmeditációs terápiát mutatott be, melyben ún. fúziós állításban, csukott szemmel való egyszerű lépésekkel, összetalálkozásokkal, hosszan kitartott egymás szemébe nézéssel teremtődik meg a helyzet, melyben érinteni igyekszik a korai kötődéseket, anya-magzat kapcsolat kezdeti stációit. A résztvevők maguk is meglepődtek a transzba vonódás mélységén, az átélt élmények intenzitásán.
Miklós Barbara műhelyében bepillantást nyújtott számunkra a szomato-pszichoterápia alap módszerére a fókuszálásra. Megengedő légkörben, szuggesztiók adása nélkül, csupán a figyelem saját testre fókuszáltatásával és tükrözéssel preverbális élmények mozgósítását indítja, melyben integrálódás történhet. A műhely résztvevői kellemes, elfogadó légkörben ismerkedhettek ezzel a technikával.
Sajnos csak a hipnotikus transzban vagyok képes disszociáltan egyidőben több helyszínen lenni, így nem tudtam a többi, izgalmasnak hangzó műhelyen részt venni. Mások élménybeszámolóiból tudom, hogy Endresz Hajna és Nagy Krisztina mozgásterápiás szív-munkája mélyen megérintő volt, a műhelyvezetőktől is komoly aktív bevonódást igényelt. Rohánszky Magdolna Belső utazása sámán módon hiteles, gazdagító, fantasztikus élmény volt. Legnagyobb érdeklődést Somogyi Erika családrendszeri munkája váltotta ki, melyet igen informatívnak, gyakorlat szempontjából hasznosnak véleményeztek a résztvevők.
Szombat este a szokásos, szórakoztató Hipnik játékban, humorban, zenében oldotta a konferencia légkörét.
Vasárnap a tisztánlátás ideje volt: a transzba mélyülést jól ellenpontozták a tudományos ismereteket, legújabb vizsgálati eredményeket bemutató előadások, valamint a hipnózis gyakorlati felhasználását bemutató esetismertetések.
Frissen végzett szakemberek köszöntése mindig kitüntetett része találkozóinknak. Sok sikert kívánunk nekik szakmájuk kiteljesítésében!
Gyakorló szakemberként nagyon élveztem ezt a konferenciát!  Megmutatta, hogy a tapasztalatok megosztása, kereteink, határaink tágítása mind szakmailag, mind az Egyesület életét, működését tekintve folytonos, állandó feladatunk.


Kemény Katalin

/ Pszichoterápia 2017. (26.), 4. /