Interjú Jakubovits Edit pszichoterapeutával meditációról, átkelésről, másik üzzemódról

A szervezetnek szüksége van rá, hogy kikapcsoljon a napi rutinból és más állapotba kerüljön, mert különben pszichoszomatikus betegségek jöhetnek elő – tapasztalta az aneszteziológus-pszichoterapeuta, Jakubovits Edit.

A teljes interjú a HVG oldalán olvasható.
Ugrás a teljes interjúhoz!

 

Jakubovits Edit

Jakubovits Edit

MentalPort kutatási műhely

Szőnyi Gábor vezetésével 2019. januári indulással kutatási műhelyt szervezünk.

A műhely célja, hogy inkubátorként segítse a pszichoterápiás témájú kutatások iránt érdeklődő gyakorló szakembereket. Ennek keretében

·       teret ad kérdéseik megvitatására, a kutatói és gyakorló terapeutai beállítódás ütköztetésére és összehangolására;

·       segíti egy-egy kutatás elméleti-módszertani előkészítését;

·       segíti a bekapcsolódást hazai és nemzetközi kutatásokba.

 

A műhelybe jelentkezés olyan, a terápiás gyakorlatban dolgozó képzésben lévőknek, valamint végzett pszichoterapeutáknak ajánlott, akik az érdeklődésen túlmenően vállalják a kutatói munkához tartozó elköteleződést.

A műhelybe bekapcsolódás nem kötött irányzathoz; céljai közé tartozik, hogy a kutatási kérdések megbeszélése eltérő szemléletek ütközésében történhessen.

A műhely munkamódját közösen alakítjuk ki.

 

A műhely adminisztratív- infrastrukturális hátterét a MentalPort kft., a Pszichoterápia szakfolyóirat kiadója biztosítja.

A műhelyben részvétel térítésmentes.

A műhely létszám korlátos.

 

Előzetes jelentkezés 2018. szeptember 30-ig.

Jelentkezés e-mailben, mely röviden tartalmazza a jelentkező motivációját, érdeklődési körét, gyakorlatát, a mentalport@mentalport.hu címen.

Meghívó Dr. Fadgyas Ildikó pszichiáter, addiktológus, pszichoterapeuta workshopjára

Hypnosis: New Generation

A Magyar Hipnózis Egyesület 2019-ben a 30. jubileumi éves találkozóját egy nagyszabású, nemzetközi konferencia keretében szervezi meg Hipnózis: Új generáció – itt és most címmel.

Időpont: 2019. május 30 – június 1.
Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem, PPK, 1075 Budapest, Kazinczy u. 23-27.

A konferencia fő célja, hogy tapasztalt szakemberek részvételével és segítségével lehetőséget biztosítson a hipnózis klinikai és kutatási területén működő fiatal kollégáknak is. Bemutathassuk a magyar hipnózis kutatás és klinikum területén elért eredményeinket, emellett inspirálódjunk, új tapasztalatokat szerezzünk külföldi kollégáink által.

A konferencián belül külön magyar nyelvű előadásokkal, workshopokkal is jelen lesz a Magyar Hipnózis Egyesület, ezzel lehetőséget teremtve a bemutatkozásra, mely mellett bepillantást nyerhetünk a nemzetközi szinten zajló kutató és klinikai munkába is. Az Egyesület a kommunikáció gördülékennyé tételét és a konferencia minél szélesebb körben való követhetőségét biztosítja.

Szeretnénk, ha a 30. jubileumot együtt ünnepelhetnénk.

Aki elszántságot és kedvet érez a szerepléshez, ne habozzon az alábbi témakörök közül választani.

Témák:

 1. Hipnózis kutatás
 2. Hipnózis pszichoterápiás alkalmazása (esetismertetés, szupervízió, műhely)
 3. Hipnózis orvosi alkalmazása
 4. Hipnózis alkalmazása a gyerekterápiában
 5. Disszociáció/trauma
 6. Hétköznapi valóság módosult tudatállapotok (coaching, sport, katasztrófa)
 7. Módosult tudatállapotok (jóga, meditáció, mindfulness)
 8. Kórházi/egészségügyi vonatkozások
 9. Módszertani találkozások
 10. Szociokultúrális, történeti vonatkozások

Az ide hozott előadások, cme pontok nemzetközinek számítanak. Az absztraktok leadási határideje 2018. november 30. Az absztraktokat (az MHE honlapjáról letölthető űrlapon) erre az e-mail címre várjuk: eniko357@gmail.com

Programfajták:

A megszokott (előadás, műhely, poszter, film program) formákon kívül számos újszerű programfajta is várja a résztvevőket. Lesz „Fast talk”, vagyis bármiről, bárki hozzászólhat (öt-öt percben), absztrakt leadása nélkül, lesz Hypnotherapy/Science slam, ahol egyéni, kreatív formában lehet előadni a klinikai vagy kutatási anyagokat (a pantomimtől az operáig bármi szóba jön), szervezünk Hipnoterápiás Speed dating-et, ahol a hipnózis élet nagyjaival lesz lehetőség öt percig négyszemközt beszélgetni szakmai kérdésekről. Word cafe formában kiscsoportban lehet áttekinteni egyéni gondolatokat, tapasztalatokat, ötleteket, amelyet végül összegzünk.

Regisztráció:

 Az alábbiak szerint regisztrálhatnak magyar résztvevők (köztük az MHE tagjai is) az „early bird” időszakban („szakmai életkornak” a hipnoterapeuta vagy a PhD megszerzését tekintjük, nem a tényleges életkort):

 • Támogatás révén az első 50 regisztráltnak biztosítani tudjuk a 120 Eurós összeget (függetlenül attól, mennyi a „szakmai életkoruk”). Aki ezzel élni szeretne egyszerűen ezt a „szakmai életkor” kategóriát jelölje be az internetes regisztráláskor.
 • A fiatalok (0-5 „szakmai évesek” továbbra is az ennél kedvezőbb árat fizethetik, vagyis 80 Eurot).
 • További árak a résztvevők szakmai életkorának megfelelően a jelen honlapon megtalálhatóak.
 • Magyar résztvevők számára biztosítjuk a forintban történő átutalási lehetőséget is.

Kérdésével, észrevételével ide fordulhat: hng@convention.hu

További részletek a folyamatosan megújuló honlapon:

Angolul: www.hypnosisnewgeneration.com

Zseni Annamária interjúja a Kossuth Rádióban

Örömmel értesítünk minden érdeklődőt, hogy Hipnózis a gyakorlatban 2. kötetete, a Pánikon innen és túl c. könyv kapcsán interjú hangzott el Zseni Annamária szerkesztővel a Kossuth rádióban Belépő című műsorban június 27-én, szerda este. Zseni Anival beszélgetett Csűrös Csilla a nemrégiben megjelent kötetről. 
 
Az inerjú az alábbiakban online is meghallgatható.

KÉPZÉS: Az aktív-éber hipnózis módszere és használata

A Magyar Hipnózis Egyesület Tanulmányi Bizottsága az alábbi képzést hirdeti meg:

Az aktív-éber hipnózis módszere és használata

A képzés a módszerspecifikus hipnoterapeutai cím elnyerésébe beszámít. 

Képzési idő:

 • kiscsoportos képzés 20 óra
 • csoportos szupervízió 10 óra

A képzésbe kerülés feltétele: befejezett alapképzés (esettanulmány védése nem feltétel!)

Ideje: 2018 Őszén 2x 10 képzési óra, majd ezt követően  3 hónap múlva 10 óra szupervízió

Helyszíne: Budapest XX. Hosszú u 3.

Módszere: előadás, sajátélmény, videó demo, szupervízió

Vezeti : Zseni Annamária kiképző hipnoterapeuta

Díjazás: 3500 ft/óra

A képzésre maximum 6 főt tudunk fogadni, felvétel a jelentkezés sorrendjében!

Jelentkezés: Kasos Enikő  (mheasszisztens@gmail.com)
Határidő: szeptember 3.

RANSCHBURG-emlékérmet kapott Bányai Éva pszichológus

A Magyar Pszichológiai Társaság 2018. május 31-én kiemelkedő szakmai munkájáért és nemzetközileg elismert, magas szintű tudományos tevékenységéért Ranschburg Pál Emlékéremben részesítette az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének két oktatóját, Bányai Éva professor emeritust és Fülöp Márta egyetemi tanárt.

Bányai Éva pszichológus, magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár, diplomáját 1966-ban szerezte az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1970 óta foglalkozik hipnóziskutatással: a Stanfordi Egyetemen, E. R. Hilgard hipnóziskutató laboratóriumában fejlesztette ki a hagyományos, ellazuláson alapuló és alvásszerű állapotot létrehozó hipnózisindukciótól eltérő, aktivitásfokozással létrejövő aktív-éber (dinamikus) hipnózis eljárást. Fő kutatási területe a hipnózis élettani hátterének, magatartásra és az élményekre gyakorolt hatásának társas nézőpontból történő tanulmányozása. Az utóbbi időben rákbetegek gyógyítására szolgáló új hipnoterápiás módszerek kidolgozásával foglalkozik, és magas kockázatú rákbetegek kiegészítő hipnóziskezelésének hatását vizsgálja.

A teljes cikk az ELTE honlapján olvasható az alábbi hivatkozásra kattintva.
https://www.elte.hu/content/ranschburg-emlekermet-kapott-a-ppk-ket-oktatoja.t.16722

MHE 2018 őszi workshopjai

Kedves Érdeklődő!

Örömmel tájékoztatunk minden érdeklődőt, hogy ősszel folytatódnak a már jól ismert péntek délutáni szakmai programok, havonta egy workshop keretében. Jelentkezésre a workshopot megelőző 1 hónapban, interneten keresztüli jelentkezési lap kitöltésével lesz lehetőség.

Kérjük, figyelje folyamatosan megújuló aktuális felhívásinkat is!

2018. szeptember 21-én 16 – 19 óráig Dr. Fadgyas Ildikó pszichiáter, addiktológus, pszichoterapeuta: Katatím imaginatív szimbólumok az integratív hipnoterápia gyakorlatában címmel tartja meg workshopját. A KIP, a Katatím Imaginatív Pszichoterápia, korábbi nevén katatím képélmény, egy mélylélektani pszichodinamikai alapokon nyugvó imaginatív pszichoterápiás eljárás. A módszert az 1950-es években Hanscarl Leuner dolgozta ki és vezette be a pszichoterápiák sorába tudományosan megalapozott módszerként.

Jelentkezési lap (Fadgyas workshopra)

 

2018. október 5-én 16 – 19 óráig Dr. Benczúr Lilla pszichológus, hipnoterapeuta, meseterapeuta a nagy érdeklődésre való tekintettel megismétli Mese és hipnózis címmel tartott workshopját. A program során a résztvevők megismerkednek azzal, hogy hogyan lehet a mesékkel másképpen is dolgozni, mint ahogy megszoktuk. Mindezt interaktívan, mesével, esetekkel dolgozva.
A workshopon a létszám a bemutatásra kerülő technikának megfelelően korlátozott, maximum 18 fő. Emiatt előzetes regisztráció szükséges! Amint elküldte írásos jelentkezését, visszajelzést fog kapni, hogy jelentkezését elfogadtuk. Kérjük, hogy a visszaigazoló emailt követően mielőbb (1-2 nap) utalja át a részvételi díjat! Jelentkezését csak az átutalás alapján tudjuk véglegesíteni!

 

2018. november 9-én 16-19 óráig Dr. Sümeg Szilvia pszichiáter, hipnoterapeuta: Transz és modalitásai a traumafeldolgozás vonatkozásában tart workshopot. Esetismertetéseken keresztül betekintést nyújt az előadó különféle pszichoterápiás módszerek együttes alkalmazásába a traumafeldolgozás vonatkozásában: a szimbólumokkal és álmokkal való munka, a hipnózis és EMDR lehetőséget nyújt a transz különféle módozatainak megélésére.

 

2018. november 30-án 16-19 óráig Bokor Judit klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta: Hipnózis és időperspektívák címen tart workshopot. Részletesen hallhatunk arról, hogy a rossz szokások, függőségek, étkezési zavarok kezelésében nagy segítséget nyújthat, ha a páciens kiegyensúlyozatlan, hibás időperspektíva profilját átalakítjuk a hipnoterápiás kezelés során. Az idősíkok átjárhatósága, illetve az időperspektíva profil átalakítása sokat segíthet a tudatosabb kontroll kialakításában, a rossz szokások, függőségek kezelésében.

Beszámoló: Ziss Mariann Szuggesztív kommunikáció biztonsági fenyegetettségben címmel tartott workshopjáról

Ziss Mariann klinikai szakpszichológus, hipnoterapeuta PhD kutatásának elméleti hátteréről és a főleg külföldön zajló tréningekhez kötődő vizsgálataiban használt szuggesztív technikákról tartott workshopot. A címben is megfogalmazott téma – terrorfenyegetettség – az érdeklődők széles körét vonzotta: jelen volt olyan szakember, aki a karhatalmi szervezeteknél dolgozik, aki a természeti katasztrófák következményeivel foglalkozik és természetesen számosan voltak, akik a hétköznapi életben megjelenő szélsőséges hatások analógiája révén gondolta, hogy szüksége lehet az itt kapott információkra, útmutatásokra.

A workshop előadásában részletesen informálódhattunk, arról a folyamatról, melyben az embereknek meg kell tanulniuk együtt élni olyan veszélyek lehetőségének gondolatával, melyekkel személyesen sosem találkoztak, és remélhetőleg nem is fognak. Extrém helyzetek folyamataival, az extrém helyzetre is jellemző rituálék szakaszaival, kiemelten az un. liminalitás jelenségével foglalkozhattunk részletesen a workshop keretében.

A liminalitás – ki tudja milyen hosszan elhúzódó – átmeneti intervallumában nyitottabbak vagyunk a szuggesztív hatásokra, ezért fontos a megfelelő, hatékony kommunikáció kialakítása. A szuggesztív felkészítés, a szuggesztív kommunikáció, mint eszköz, segíti a krízishez való aktív, konstruktív hozzáállást. A biztonsági tudatosság, biztonsági viselkedés kialakításának szuggesztióiról hallottunk, mely szuggesztiókat a Dr. Varga Katalin által már leírt szuggesztiók speciális helyzetre alkalmazásával hozta létre a kutató előadó.

A workshop interaktív, a jelenlevőket aktivitásra, érdeklődésre serkentő légkörben zajlott, végeérhetetlen kérdések mutatták, hogy a felvázolt téma mennyire időszerű és fontos. A felvetődő kérdések mentén az elméleti és térben látszólag távoli probléma időszerűségét, aktualitását és jelenvalóságát is megélhettük, átérezhettük.

Ezúton is köszönjük mind az előadónak, Ziss Mariannak, mind pedig az aktív érdeklődőknek, hogy betekintést kaphattunk erre a területre.

Beszámoló Andrek Andrea workshopjáról (Kettő az egyben – A perinatális időszak módosult tudatállapotaiban zajló terápiás munka lehetőségei)

Nagyszámú érdeklődő jelenlétében barátságos, közvetlen, személyes szakmai életútra tett utalásokkal tarkított előadásban hallhattunk erről az igen érdekes témáról.

Bepillantást kaphattunk, miként lehet ötvözni a hipnózist a haptonómia, szomato-terápia, a bioszisztematikus szomato-pszichoterápia eszközeivel, hogyan válhat az érintés megengedhetővé, segítővé a terápiás helyzetben.

A haptonómia a korai testi élményeket teszi a terápiás munka fókuszába, az engedélyezett érintés, mint a kontaktus egy speciális formája lehetővé teszi, hogy kapcsolatba kerüljünk a páciens testben őrzött korai kapcsolati mintáival. Hallhattuk, hogy milyen előnyökkel jár az affektív érintés, mely e terápiás közegben a légzés, érzelmek, cselekvés és mozgás, a gondolatok és érzékelés integrációját, koherens tapasztalati egységgé alakulását segíti.

Az előadó kitért az eszköztár részletes ismertetésére, majd több pszichoterápiás esetrészlettel illusztrálta ezek használatát a gyakorlati munkában. Habár Andrek Andrea elsődlegesen várandósokkal, perinatális pszichológiai problémákkal foglalkozik, az esetismertetésekből láthattuk, hogy vesztességekkel, férfiak korai kapcsolati elakadásának oldásával is hatékonyan dolgozik.

Végül a workshop zárásaként a jelenlévőknek lehetőségük volt kipróbálni az elméleti előadásban említett technikák közül a vertikális grounding technika egy jellegzetes módját.

Elméleti ismeretekkel, tapasztalatokkal, sajátélménnyel gazdagodva zártuk a workshopot.

 

Ezúton is köszönjük Andrek Andreának a színes, érdekes délutánt!