Riport Dr. Balogh Ildikó gyermekpszichiáter, hipnoterapeutával

Kedves Érdeklődők!

Örömmel adjuk közre Dr. Balogh Ildikó gyermekpszichiáter, hipnoterapeutával készült riportot, mely a Hír-Érték Hatoscsatorna adásában jelent meg 2017.11.23-án. A riportban a gyermekhipnoterápia módszere kerül középpontba, ezzel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokról beszélgetnek, a korábban – Vértes Gabriella szerkesztésében – megjelent Hipnózis-Hipnoterápia kötet apropóján.

Köszönjük Dr. Balogh Ildikónak, hogy a pszichoterápiát, a gyermekterápiát és a hipnózist ez úton is segítette ismertebbé válni, az esetrészletekkel, szakmai szempontokkal, saját tapasztalatainak megosztásával hitelesen. 

A riport most megnézhető az alábbi Youtube hivatkozásra kattintva vagy közvetlenül itt a cikk alatt is a lejátszás gombra kattintva.
Link: https://youtu.be/MVqLBjkj6xI

balogh_ildiko

Dr. Balogh Ildikó gyermekpszichiáter, hipnoterapeuta

Varga Kata workshop beszámoló

Dr. Varga Katalin professzor, pszichológus: A fájdalom-management szuggesztiós és hipnózisos módszerekkel c. workshopján a kommunikáció speciális szuggesztív helyzeteiről hallhattunk előadást. A résztvevők hallhattak a fájdalomelmélet történetéből néhány összefoglaló gondolatot: láthatták, hogyan formálódott a fájdalomérzet kialakulásáról való elméleti felfogás Descartestól kezdve, a fájdalom kapuelméletén át Mark Jensen elméletéig. Majd videodemonstrációkon keresztül megismerhettük, hogyan alkalmazható a szuggesztív technika a fájdalom csökkentésében: formális hipnózis alkalmazásával fájdalomcsillapitás nélkül; önhipnózisban, hipnózis és helyi érzéstelenítés kombinációjával, és formális indukció nélküli szuggesztiókkal segítve a gyógyulást a mélyaltatásban végzett műtétet megelőzően és azt követően. Szó eset e technikák használatának előnyeiről: gyorsabb gyógyulás, kevesebb gyógyszerigény, jobb közérzet.
A látott és hallott lenyűgöző eredmények, lehetőségek kellően ráhangolták a hallgatóságot – akiknek fele nem kiképzett hipnoterapeuta, hanem egyéb irányból érkezett szakember, érdeklődő volt – a workshop második felére, hogy személyesen is átéljék, kipróbálják a szuggesztív kommunikációs képességüket, fájdalomcsillapító hatékonyságukat. Kiscsoportos helyzetben lehetőség volt az un. kesztyű-analgézia kialakítására, átélésére. Különféle szuggesztív technikákat alkalmazva megtapasztalhatta a hallgatóság, hogy a fájdalomérzet áthangolása milyen erős befolyással bír.
Sokan voltak kíváncsiak az előadására. Gyakorlatban használható tapasztalatokkal, élményekkel és elméleti ismeretekkel is gazdagodva zártuk e délutánt.
Ezúton is köszönjük a lehetőséget Dr. Varga Katalin professzor asszonynak!

Magyar Hipnózis Egyesület XXIX. Találkozó: „Utak a hipnózishoz – a hipnózis útjai”

Tisztelt Tagságunk, kedves Érdeklődők!

Idei konferenciánk célja a hipnózist különböző nézőpontok alapján megvizsgálni, bemutatni sokszínűségét, megmutatni szerepét mind a kutatás mind a gyógyítás különböző szektoraiban.
A cím „Utak a hipnózishoz – a hipnózis útjai” egyrészt utal arra, hogy eltérő területeken munkálkodó szakemberek hogyan jutottak el a hipnózis megismeréséhez, elismeréséhez, és alkalmazásához. Másrészt szeretnénk megmutatni a hipnózis sokszínűségét, különböző szomatikus és pszichés területeken való alkalmazhatóságát.
Mindezt színvonalas előadások, kerekasztal beszélgetések, workshopok, társasági programok segítségével. Akinek eddig nem volt lehetősége “saját bőrén megtapasztalni” a hipnózis élményét, most itt a lehetőség!
Bátorítunk minden egyesületi Tagunkat, ill. a hipnózis területén tapasztalattal rendelkező érdeklődőt, hogy a lenti linkre kattintva töltse fel absztraktját, hogy tapasztalataik a Találkozó résztvevőit gazdagíthassák!

Absztrakt jelentkezési lap letöltése

Jelentkezési lap kitöltése Dr. Varga Katalin professzor, pszichológus workshopjára!

Időpont: 2018. január 12. Internetes jelentkezés: Jelentkezési lap (kattintson) Fontos tudnivalók: A képzés akkreditált, a CME pont igazolás a helyszínen kiosztásra kerül. Dátum: Időpont: 2018. január 12. 16 – 19 óráig Helyszín: ELTE PPK 1064 BP, Izabella utca 46. 301 terem. Részvételi díj: Előzetes befizetés esetén 4000, diákoknak 1000 (MHE tagoknak 3000), Helyszínen 4500, diákoknak1500 (MHE tagoknak 3500) Ft . Kérjük, a részvételi díjat a Magyar Hipnózis Egyesület alábbi számlaszámára szíveskedjék átutalni: CIB 10700244 – 26137702 – 51100005 A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel a résztvevő nevét (ha céges számláról történik az utalás, akkor is a résztvevő személy nevét) és a “Varga műhely” megjelölést. (Pl. “Kis Miklós, Varga műhely”). Amennyiben átutalással fizet, annak a nevére tudjuk a számlát kiállítani, akinek a nevéről az utalás történik. Internetes jelentkezés: Jelentkezési lap (kattintson) Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt: az MHE Vezetősége és Tanulmányi Bizottsága

Kossuth rádió beszélgetés – “Hipnózis a gyakorlatban” címmel nemrég megjelent könyvünk kapcsán beszélgetés hangzott el Dr. Zseni Annamáriával

Kedves Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a ‘Hipnózis a gyakorlatban’ címmel nemrég megjelent könyvünk kapcsán beszélgetés hangzott el Dr. Zseni Annamáriával, a kötet szerkesztőjével a Kossuth Rádió Belépő című műsorában 2017. december 20-án este.

Érdemes meghallgatni!

Az alábbi linken közvetlenül a műsor jelenik meg:
Kattintson ide a műsor meghallgatásához!

 

A műsorról:
A Belépő a kultúra látható és hallható kapuja: a műsoron keresztül betekintést nyerhetnek a hazai kultúra pezsgő életébe, a napi aktualitásoktól, bemutatóktól egészen a legújabb, legérdekesebb kezdeményezésekig. Stábunk ott lesz a kulturális fesztiválokon, a nívós kiállítások megnyitóján és a táncosok főpróbáján is. Lépjen be riportereink segítségével a próbaterembe, a színészbüfébe, tudja meg a kulisszatitkokat, de azt is, mit gondol a kultúráról a jegyszedő, vagy akár a súgó.

A főváros, a vidéki városok és a külhoni kultúra képviselői is megszólalnak minden este 20:11 perctől a Kossuth Rádióban.

Felelős szerkesztő: Bicsák Eszter

Műsorvezetők: Bodó Mária Csűrös Csilla Gótfalvai Krisztina Nánási Anikó Völgyi-Tóth Zsuzsa

Adás: Minden hétköznap 20:11 – 21:00, Kossuth Rádió

 

„Transz-tér-idő” Beszámoló a Magyar Hipnózis Egyesület XXVIII. találkozójáról Budapest, 2017. május 26 – 28.

Kellemes hangulatban, sokrétű transzélményben megmerítkezve, elméleti ismeretekkel is töltekezve, valamint terápiás esetismertetések izgalmas lépéseit követve telt az elmúlt hétvége a Magyar Hipnózis Egyesület XXVIII. Hipnózis Találkozóján.
Idén Budapest egyik belvárosi szállodájának, a Benczúr Hotelnek a konferenciatermeit laktuk be.
A kongresszus címében ígértek szerint térben és időben nagy utat jártak be a résztvevők: a sámánisztikus transz és mindfullness kapcsolódásától, a buddhista és a keresztény meditációtól a mexikói fluyendo módszerig bejárhattuk az egész világot. Dokumentumfilmen a sámánszertartásokat, az elméleti kutatások ismertetéséből a tudomány legfrissebb eredményeit ismerhettük meg. Olyan meghívott előadókkal és műhelyvezetőkkel is találkozhattunk, akik a hipnózis határterületi technikáit alkalmazzák: más módszerekkel vegyítik, illetve a szuggesztiókat hipnózistól függetlenül alkalmazzák.
Jómagam közel 30 éve dolgozom hipnózissal, ezen a konferencián mégis sikerült új szempontokat is kapnom, újszerű élményekben részt vennem.
A péntek délutáni előadások és a kerekasztal beszélgetés is megnyithatták a hallgatóságban a kaput, kíváncsiságot olyan élmények megismerése felé, mely nem elsődlegesen a gyógyító technikákból ismert, hanem emberi kultúránk gyökereihez tartozik. Közelebb állnak a valláshoz, a népi szokásrendszer átörökítéséhez, a kultúrákhoz köthető rítusokhoz. Hoppál Mihály filmbemutatóján bepillantást kaphattunk a sámánszertartásokba, s ezzel megindult a transzba merülés folyamata, mely szombaton a workshop-okban tovább mélyülhetett.
Daubner Béla András sajátosan ötvözi a keleti meditációs technikát a pszichodráma és a családállítás módszertanával: műhelyében olyan mozgásmeditációs terápiát mutatott be, melyben ún. fúziós állításban, csukott szemmel való egyszerű lépésekkel, összetalálkozásokkal, hosszan kitartott egymás szemébe nézéssel teremtődik meg a helyzet, melyben érinteni igyekszik a korai kötődéseket, anya-magzat kapcsolat kezdeti stációit. A résztvevők maguk is meglepődtek a transzba vonódás mélységén, az átélt élmények intenzitásán.
Miklós Barbara műhelyében bepillantást nyújtott számunkra a szomato-pszichoterápia alap módszerére a fókuszálásra. Megengedő légkörben, szuggesztiók adása nélkül, csupán a figyelem saját testre fókuszáltatásával és tükrözéssel preverbális élmények mozgósítását indítja, melyben integrálódás történhet. A műhely résztvevői kellemes, elfogadó légkörben ismerkedhettek ezzel a technikával.
Sajnos csak a hipnotikus transzban vagyok képes disszociáltan egyidőben több helyszínen lenni, így nem tudtam a többi, izgalmasnak hangzó műhelyen részt venni. Mások élménybeszámolóiból tudom, hogy Endresz Hajna és Nagy Krisztina mozgásterápiás szív-munkája mélyen megérintő volt, a műhelyvezetőktől is komoly aktív bevonódást igényelt. Rohánszky Magdolna Belső utazása sámán módon hiteles, gazdagító, fantasztikus élmény volt. Legnagyobb érdeklődést Somogyi Erika családrendszeri munkája váltotta ki, melyet igen informatívnak, gyakorlat szempontjából hasznosnak véleményeztek a résztvevők.
Szombat este a szokásos, szórakoztató Hipnik játékban, humorban, zenében oldotta a konferencia légkörét.
Vasárnap a tisztánlátás ideje volt: a transzba mélyülést jól ellenpontozták a tudományos ismereteket, legújabb vizsgálati eredményeket bemutató előadások, valamint a hipnózis gyakorlati felhasználását bemutató esetismertetések.
Frissen végzett szakemberek köszöntése mindig kitüntetett része találkozóinknak. Sok sikert kívánunk nekik szakmájuk kiteljesítésében!
Gyakorló szakemberként nagyon élveztem ezt a konferenciát!  Megmutatta, hogy a tapasztalatok megosztása, kereteink, határaink tágítása mind szakmailag, mind az Egyesület életét, működését tekintve folytonos, állandó feladatunk.


Kemény Katalin

/ Pszichoterápia 2017. (26.), 4. /

 

“Az idegtudományoktól a terápiás kapcsolatig” Beszámoló a Magyar Hipnózis Egyesület XXVII. Találkozójáról Ráckeve, 2016. június 10 – 12.

A konferencia előadásai követték a találkozó címében foglalt tematikus ívet, így már az első napon ráhangolódott a hallgatóság arra az izgalmas területre, mely az idegtudományok legújabb vívmányain keresztül vezet a mindennapok klinikumába, a terápiás kapcsolatok berkeibe. Érdekes volt számomra elgondolni, mennyi kitartó munka, kutatás, vizsgálat húzódhat annak hátterében, hogy megismerhetővé váljanak a hipnoterápiás kapcsolat hatótényezői.
Bányai Éva, Mészáros Judit, Tringer László előadásaiban feltárultak a kutatás, a terápiás kapcsolat, a pszichoterápiák közös hatótényezőinek sajátosságai idegtudományi, illetve analitikus majd kognitív megközelítésben. Vas József Pál előadásában a hipnoterápia áttételi jelenségeire hívta fel a figyelmet. “A terapeuta ne trükközzön, hanem tükrözzön”, fogalmazott frappánsan. Az “Álommunka különböző modalitásokban” kerekasztal a pszichoanalízis, a jungi megközelítés, a pszichodráma és a hipnózis álommunka sajátosságait mutatta be Erdélyi Ildikó, Gáti Ágnes, Tornyossy Mária és Vértes Gabriella tolmácsolásában.
Az újdonsült hipnoterapeuták és SASOK avatása következett, majd Vértes Gabriella 70. születésnapja alkalmából tartott kerekasztal, mely során kollégák és tanítványok személyes köszöntését hallhattuk, történelmi hangulatú és jelentőségű képekkel és zenével fűszerezve.
Szombati napon a műhelyeknek jutott a főszerep, azonban a korán kelők a ráckevei Csónakos Piacot is megszemlélhették. A délelőtt folyamán Vas József Pál műhelyén vettem részt, melynek témája a kapcsolati tényezők szerepe volt a dinamikus hipnoterápiában. A résztvevők csoportmunka keretében hangolódhattak rá fokozatosan a témára, mely egy borderline páciens álmával kapcsolatos asszociációkon keresztül vezetett mélyebb vizekre. Szó esett arról is, hogy mennyire elégítjük ki mi hipnoterapeuták a páciens igényeit a módszert illetően, illetve annak megvitatása és eszmecseréje, hogy mi segíthet akkor, amikor a páciens túlzott elvárásokkal jön a terápiába. Jó volt megtapasztalni az aktív részvételt, a műhelyvezető témaválasztásának közös problémákon alapuló, összehangoló és csoportformáló erejét.
Délután Bíró Gyula és Varga Katalin műhelyére látogattam el, mely a mexikói Centro Ericksoniano de Mexico keretei között zajló terápiás munka és képzés folyamatába adott élményszerű betekintést. Számomra érdekes és új tapasztalat volt az a terápiás megfontolás, miszerint a probléma megoldását rábízzuk a páciens “belső bölcsességére”, valamint az intuíciónak tulajdonítunk főszerepet. Bíró Gyula betekintést nyújtott a “Milton nyelv” univerzális megfogalmazásába, mely úgy érzékelhető, mintha mindenkihez szólna, de bele lehet vetíteni konkrét és aktuális érzéseket. Említetteken kívül Bányai Éva, Balogh Ildikó, Benczúr Lilla, Császár Noémi, K. Szilágyi Adrienn, és Zseni Annamária műhelyei emelték a szakmai színvonalat. A szombati napot vidám „Hipnik” zárta, ahol két spontán toborzott csapat mérhette össze tudását, borkóstolóval egybekötve.
Bányai Éva és munkacsoportja előadássorozata indította a záró vasárnapi programot. A hipnózis kapcsolatépítő szerepének hatását vizsgálták emlődaganatos nők gyógyulást segítő megküzdése szemszögéből. Ezzel kapcsolatban az a benyomásom támadt, hogy a hipnózisban megélt terápiás kapcsolat mindkét félnek, terapeutának – páciensnek egyenrangú információkat hordoz. Perczel Kristóf, Árkovits Amaryl és Ziss Mariann előadásában három esetbemutatás következett. Mindhárom témájában eltért, de szakmai üzenetében egyenrangúan aktuális terápiás helyzeteket ismertetett. A Skype terápia vitatott elfogadása magában hordozza az “Ott leszünk-e a jövőben is, vagy benne ragadunk a múlt században?” kérdését. A konferenciát Varga Katalin a hipnotikus interakció fenomenológiájáról szóló izgalmas,

Párizsban elhangzott előadása, majd nagycsoporttá alakult kerekasztal zárta Dávid Tamás moderálásával. Záró gondolatként felvetődött bennem a DREAM terápiából idézett kérdés: “Hogy is vagyunk mi (terapeuták) egymással?” Ennek átgondolását a jövőbeli közösségi és szakmai továbbfejlődés miatt megfontolandónak tartom.

                                                                                                                              Sümeg Szilvia

 

/ Pszichoterápia 2016. (25) 4./
„Sokarcú hipnózis: gyógyítás, kutatás, költséghatékonyság” Beszámoló a Magyar Hipnózis Egyesület XXVI. találkozójáról Budapest, 2015. március 6-8.

A korábbi természetközeli, elvonulást biztosító dobogókői helyszín változott, ezúttal az ELTE Izabella utcai épülete adott otthont a rendezvénynek.
A szakmai program szerkezete is átalakult. Párhuzamosan folyó előadás, kerekasztal, műhely és sajátélmény kínálatából választhattunk. A találkozó középpontjába a címben foglalt sokarcúság bemutatása került, így kutatási eredményekkel, a hipnózis pszichoterápiás gyakorlatának gazdagságával és a szomatikus orvoslás területén való alkalmazásának új lehetőségeivel meg. Hangsúly helyeződött a gyógyító munka részeként alkalmazott hipnózis jótékony, a költséghatékonyságban is megmutatkozó eredményességére.
Bányai Éva plenáris nyitó előadása azt a közel félévszázados folyamatot mutatta be, mely során az okkult jelenségnek számító hipnózis a tudomány főáramába került. Kiemelte a legfontosabb lépéseket, kutatási eredményeket, melyek – a hazai hipnóziskutatásnak is köszönhetően – hozzájárultak ehhez a „kopernikuszi fordulathoz”.
Vértes Gabriella „Modalitások ölelkezései és disszonanciái” címet viselő kerekasztalban a hipnoterápiában alkalmazott más pszichoterápiás módszer elemeinek alkalmazási lehetőségeit mutatta be a résztvevők segítségével. Így a meseterápia, kognitív elemek, álomra fókuszált terápia, NLP, és a pszichodráma integrálása került ismertetésre.
Benczúr Lilla „A mese, mint transzélmény” című műhelyének résztvevőjeként próbákat kiállva, talányos kérdéseket megválaszolva léphettünk be a terembe, majd a mesék nyelvezetét és szimbólumait használva szinte észrevétlenül jutottunk egyre mélyebbre a mesevilágban. A műhely felépítése is tükrözte a hipnózis technikai szerkezetét.
Vértes Gabriella plenáris előadása a hipnózis történetéről szólt i. sz. e. XII. századtól napjainkig. „Időutazáson” vettünk részt, mely során megelevenedtek a múlt és a jelen kor kiemelkedő elméletalkotói és gyakorló gyógyítói. Az előadásban kiemelődtek azok az elemek, melyek hozzájárultak a mai értelemben vett hipnopszichoterápiás gyakorlat kialakulásához.
Bányai Éva onkológiai műhelyén a daganatos betegségek gyógyítása során hipnózissal, hipnoterápiával szerzett szerteágazó tapasztalatait osztotta meg. Személyes érintettsége még hitelesebbé tette szavait. Komplex módszert dolgozott ki a félelmek legyőzésére, a tünetek enyhítésére, a gyógyulás elősegítésére, a belső erőforrások mozgósítására. Kiscsoportos gyakorlatok, egyes technikák sajátélményszerű átélése tette teljessé az új információk sorát, s érzelmileg is mélyen megérintett az a mód, ahogy a műhelyvezető viszonyult a témához.
Néveri Emese interaktív műhelye – Ketten a ködben – egyes „nehéz páciensek” kezelésének elején a terapeutában megjelenő érzésekkel, gondolatokkal kapcsolatban vetett fel számos kérdést. A műhelyvezető ismertetett esete: egy végstádiumú beteg jelentkezik, aki állapotáról tudomást nem véve irreális pszichoterápiás célt fogalmaz meg. Mi a terapeuta teendője?  
Vas József 70. születésnapja alkalmából rendezett kerekasztal következett, régi és új pályatársak, tanítványok idézték fel a közös múlt emlékeit. Az ünnepelt kiemelte munkásságából az általa legfontosabbnak tartott gondolatokat és módszertani újításokat, felfedezéseket. Az egyesület a „Kreativitás a hipnózisban” díj átadásával fejezte ki köszönetét és elismerését.
Varga Katalin moderálásával Bányai Éva, Dávid Tamás, Mérő László részvételével a „Miért nem misztikus a hipnózis – vagy mégis?” címet viselő kerekasztal a hipnózis tudományos magyarázatát és a sokszor tapasztalt „csodát” tették személyessé. Ez nem azonos a laikusok által megfogalmazott tévhitekkel, sokkal inkább találkozás az emberi természet csodálatra méltóságával.

  1. Szilágyi Adrienn kerekasztala – A test a fejekben – hiányt pótló tevékenységgel ismertetett meg. Intenzív terápiás osztályon dolgozó két orvos (Madách K., Szátán N.) és a kérésre segítséget nyújtó három pszichológus (László Z., Papi R., Varga Z.) szereplésével. Három esetet ismertünk meg, melyekben a pszichés okok miatt elakadt gyógyulást pszichológiai módszerek – pl. szuggesztiók, imagináció – segítették tovább.

A találkozó fontos eseménye volt a közgyűlésen lezajlott tisztújítás. Sikeres hat év zárult le Varga Katalin elnökletével. Új vezetőség kapott lehetőséget, hogy közösségünk hagyományainak, értékeinek megőrzése mellett, új törekvések megvalósításával egyesületünk további fejlődését biztosítsa.
Nem lehet véletlen a Hipnózis Találkozó elnevezés – valódi „találkozások” történtek a 113 résztvevő között a szakmai és társasági programokban. Ismét tapasztaltam ennek a közösségnek a meghitt, az összetartozás érzését nyújtó, az újonnan érkezőket is befogadó hangulatát.

                                                                                                                                            Beszterci Felícia

/ Pszichoterápia 2015. (24.), 2. 152 – 153. /

„Gyökerek, évgyűrűk, friss hajtások” Beszámoló a Magyar Hipnózis Egyesület XXV. Találkozójáról Dobogókő, 2014. május 30 – június 1.

„Gyökerek, évgyűrűk, friss hajtások”
Beszámoló a Magyar Hipnózis Egyesület XXV. Találkozójáról
Dobogókő, 2014. május 30 – június 1.

 

Május utolsó péntekén a még déltájban is ködbe vesző, kanyargós hegyi úton közelítették meg a résztvevők az utóbbi évek hagyományainak megfelelően Dobogókőn megrendezésre kerülő 25. hipnózis találkozó színhelyét, a Walden Hotelt.
Nyitóelőadásként Vértes Gabriella tekintette át a pszichoterápiás irányzatok körében a hipnózis, „hipnopszichoterápia” egykori és jelen helyzetét, bemutatva a hipnózis alkalmazásának magyarországi kezdetét, annak a fejlődésnek a fontosabb történéseit, amelynek nyomán napjainkban, a szakmai elfogadottságot kivívva, önálló pszichoterápiás modalitásként tekinthetünk a módosult tudatállapotban történő lélektani munkavégzésre. Az egykor „mágikus delejként” említett hipnózis, ma már a szakpszichoterápiák felosztásában a köztes, kombinált pszichológiájú megközelítések közé sorolt.
A két és fél napos szakmai program során a mesék pszichoterápiás használatának, hipnoterápiás alkalmazásának lehetőségeire irányult megkülönböztetett figyelem. Boldizsár Ildikó néprajz- és mesekutató, meseterapeuta A teremtő képzelet szerepe a metamorphoses – meseterápiában címmel adott összefoglalást a mesék gyógyító erejéről.  
Az előadás keltette fokozott érdeklődés sokakat csábított másnap a Benczúr Lilla és Csóka Judit vezette, Utak az élet vízéhez – mesék és hipnózis címmel meghirdetett műhelyére, amelynek keretében a résztvevők közösen keresték a hipnoterápia és a meseterápia módszer-kombinációjának a lehetőségeit.
A jubileumi hipnózis találkozó első kerekasztala alkalmat teremtett, hogy a meghívottak, Bányai Éva, Bíró Gyula, Daubner Béla, Kovács Zoltán Ambrus, Bognár Zsuzsanna személyes visszaemlékezések révén elevenítsék fel a hazai hipnózis-közösség szerveződésének, formálódásának eseményeit, alakulásának meghatározó történéseit. Daubner Béla felidézte szakmai döntése mögöttes motívumait, amelyek a magyarországi hipno-közösség szétválásához, illetve az Integratív Pszichoterápiás Egyesület megalakulásához vezetett. Az, hogy ma mindkét egyesület prosperál, többen mindkettőnek tagjai, azt igazolja, hogy volt és van kellő szemléleti, elméleti és gyakorlati gazdagság két hipnózis vonatkozású egyesület létére.
A második kerekasztal különleges ínyencséggel szolgált, hiszen jól ismert kiképző hipnoterapeuták, Gáti Ágnes, Zseni Annamária, Vértes Gabriella és Bíró Gyula mutattak be egy-egy esetet a hipnózis módszerével való pszichoterápiás munkájuk korai időszakából.
A szombati napon kilenc műhely kínált szakmai gyarapodásra alkalmas, inspiráló közeget. Vezetett műhelyt többek között Bányai Éva (Gyógyító hipnózis „gyógyíthatatlan” betegeknél: hatékony terápiás szuggesztiók a daganatos betegség előrehaladott stádiumaiban), Bíró Gyula (Egyesített térelmélet – interaktív pszichoterápiás modell), Havelka Judit (Traumafeldolgozás EMDR terápiával – szabadulás a múlt fogságából) és Varga Katalin (Intuíció a hipnoterápiában).  
A záró nap előadásai összességében a hipnózis alkalmazásának sokrétűségét mutatták be.
Bányai Éva kutatócsoportjának munkatársai a melldaganatos betegek kemoterápiás kezelése közben alkalmazott hipnózis kedvező szomatikus és pszichés hatásait ismertették. Kekecs Zoltán a hipnózis során létrejövő autonóm idegrendszeri hatások vizsgálati eredményeivel lépett a hallgatóság elé, Vig Katalin pedig a szívműtéten átesett betegek körében végzett, műtéti altatás során alkalmazott pozitív szuggesztiók vizsgálatának protokollját mutatta be. Két esetismertetés zárta az előadások sorát. Benczúr Lilla egy intrauterin ikervesztés okozta pszichés probléma átdolgozásának, míg Beszterci Felícia a fogantatás nehézsége mögöttes meghatározójaként a zavart anya-lánya kapcsolat rendezésének hipnoterápiás folyamatát mutatta be.
A színvonalas rendezvénynek 82 látogatója volt, akik bőséggel meríthettek szakmai igényességből, kaphattak megannyi inspirációt hipnoterápiás munkájukhoz, és nemcsak újabb tudományos eredményekkel gyarapíthatták az ismereteiket, hanem kollegialitásból, összetartozásból, derűs együttes élményekből is jólesően feltöltődhettek.

                                                                                                                                Dávid Tamás

 

/ Pszichoterápia 2014. (23.), 4. 284 – 285. /

 

Búcsúzó dr. Stark Andrástól

Mély megrendüléssel búcsúzunk Dr. Stark András pszichiáter, család- , csoportanalitikus pszichoterapeuta és dreamterapeuta kollégánktól. Sokunk tanítója, barátja és mestere volt, aki emberszeretetével, kíváncsiságával és hihetetlen energiájával, saját magunk megismerése által tanított minket terápiás kapcsolatban lenni. Közös filmes élményeink során lebbentette le a fátylat az emberi kapcsolatok mélységéről és egyszerűségéről.
Váratlan távozása is arra tanít minket, hogy éljünk és jelen legyünk.

Nyugodj békében kedves András!