Beszámoló: „Hypnosis: New Generation” A Nemzetközi Hipnózis Társaság és a Magyar Hipnózis Egyesület közös konferenciája Budapest, 2019. május 30 – június 1.

Ebben az évben egy esemény keretében került megrendezésre a Magyar Hipnózis Egyesület (MHE) 30. találkozója, a Nemzetközi Hipnózis Társaság (International Society of Hypnosis, ISH) védnőksége alatt. Az eseménynek az ELTE Pszichológiai és Pedagógiai Kar Kazinczy utcai épülete adott helyet, emelve a tudományos esemény akadémiai presztízsét és rögtön a pesti pezsgő éjszakai életbe vezetve a résztvevőket a napok végén.

A konferencia kiemelt célja volt, hogy terapeuták és kutatók új generációja eljöjjön; sok módon vált vonzóvá számukra a részvétel. A részvételi díjak “szakmai koronként”  változtak, fiatal kutatók és terapeuták nagy arányban kaptak lehetőséget a prezentálásra. Tapasztalt kutatókkal lehetet “gyors randizni”, kapcsolatot teremteni, kérdezni tőlük.

A tudományos program mindhárom napján több előadás szekció volt, köztük a gyakorlati munkára fókuszáló, speciális területeket, technikákat bemutató műhelyek sávjai kaptak helyet. Két nap végén a műhelyeket egy új műfaj, a fast talk zárta.

Az első előadás szekció a hipnózis határait  tágította, generációk között, a test és elme között és a fiatalodásban előtűnő szerepében. A második szekció a szuggesztív kommunikáció egészségügyi struktúrákba való illeszkedésére mutatott kiváló gyakorlati példákat: az intenzív osztályos dúla, az ericksoni kommunikáció és egy nővér műszakja szempontjából. A harmadik szekció a hipnózis szomatikus orvoslásban betöltött feladatáról szólt a gerincsérülés, krónikus fájdalom és rák esetében. A negyedik és ötödik szekció a hipnózis hatékonyságát vizsgáló kutatások szeleteit mutatta be a szorongásos-depressziós zavarok gyógyításában.

A második nap első előadásai a módosult tudatállapot értelmezését terjesztették ki a vizsgahelyzetre és különböző hipnózis technikákra nézve. A második szekció a hipnózis és fiziológiai jelenségek összefüggéseit vizsgáló kutatásokat mutatott be. A harmadik előadás szekció a hipnózis szomatikus orvoslásban való használatáról szólt, esettanulmányokon és egy kutatás bemutatásán keresztül, a fogászat, az ortopédia (csípőprotézis beültetés) és az arcátültetés területén.

A harmadik nap az első előadás szekció a tudat-tudomány multidiszciplináris megközelítését adta az idegtudományok, spiritualitás és a módosult tudatállapotok szempontjából. A második szekció a hipnábilitás, hipnocoaching és hipnózis az enyhe kognitív károsodás specifikumaiba engedett betekintést. A harmadik szekció a hipnózis illetve szuggesztív kommunikáció, mint nem-farmakológiai beavatkozás három gyakorlatát mutatta be műtét-körüli ellátásban.

A három intenzív nap összesen 29 műhelynek adott helyet. Számos műhely mutatott be részletesen indukciós technikákat. A hipnózis onkológiai felhasználása több fórumon is a középpontban volt. A krónikus fájdalomra, családi helyzetekre kifejlesztett módszerek szintén teret kaptak a műhelyszobákban. A módosult tudatállapotot, mint értelmezési keretet a szervezeti közegre és anticipátoros trauma helyzetre is kiterjesztették a workshopok.

A nemzetközi és a hazai konferencia egy eseménnyé való szervezése kihívás volt. A nemzetközi közönség, a sokszínű hipnózis kultúra, a különböző nyelvek összehangolása volt a feladat és a lehetőség. Egy programfolyamba hangolódtak a magyar és az angol nyelvű előadások. A téma volt a meghatározó a program szerkezetben, nem a nyelv. A szinkrontolmácsolás biztosított volt.

A harmincadik hazai hipnózistalálkozó így minden részletében nemzetközi esemény lett.   Megünnepelve a kerek számot, a négy kontinensről érkező résztvevők megismerhették hogyan alakult a Magyarországon szorosan összefonódó hipnóziskutatás és terápia az analitikus gyökerektől a kommunizmus kihívásain át a ma országszerte működő hipnózisműhelyekig. Az ünnepség folytatásaként új SAS-okat  (olyan szakembereket, akik a szomatikus orvoslásban, nem pszichoterápiás céllal használnak szuggesztív kommunikációs technikákat) és két új hipnoterapeutát avattunk. Az estét gálavacsora, sience slam és tánc zárta.

Valódi közösségi élményt nyújtott a konferencia, ahol generációk tudtak kapcsolódni, tanulni egymástól. A szakmai igényesség és sokszínűség nem csak az előadások és műhelyek kiválasztásában rejlett, hanem abban is, hogy a szekciók végén igazi diszkussziók alakultak ki. Sokunk számára fontos, hogy ennek a nemzetközi közösségnek a tagjai lehetünk. Jövőre Bázelben folytatjuk!

Ziss Mariann

További tartalmak a témához kapcsolódóan:

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás
0
Szólj hozzá a lap alján! Kattints ide!x