Beszámoló: Dr. Sümeg Szilvia pszichiáter, hipnoterapeuta: Transz és modalitásai

Beszámoló: Dr. Sümeg Szilvia pszichiáter, hipnoterapeuta: Transz és modalitásai

A trauma-feldolgozás vonatkozásában tartott workshopot a már megszokott, széles körű érdeklődés kísérte.

A hipnózis, DREAM és EMDR együttes alkalmazásáról hallhatunk. Az előadó előbb a technikák elméleti hátterét vázolta fel, majd esetismertetéseken keresztül nyújtott betekintést e módszerek együttes alkalmazásába, rávilágítva, hogy a transz különféle módozatainak megélése, terápiás folyamatba bevonása miként segíti a kitűzött cél elérését.

Elsősorban a traumafeltárás, feldolgozás területén használja e módszer kombinációt. Részletesen kitért, hogy milyen megfontolások mentén építi fel terápiáit. Esetrészletek ismertetésében megláthattuk, miként kerülnek felhasználásra a módszerek. Hangsúlyt kapott az áttétel-viszontáttétel alkalmazása a feldolgozás folyamatában. A kapcsolati mintát olykor a rávezetés, máskor tükrözés vagy mélyítés egymást segítő, erősítő folyamatai a trauma feldolgozásának újabb és újabb aspektusát hozzák előtérbe.

Kihangsúlyozta az előadó, hogy fontos a páciens (és terapeuta) terhelhetőségének és megküzdési stratégiájának a felmérése. A meglévő funkció megtartása/javítása mellett a

változásra való felkészítés, a személyiség működésében a rendszer szintű változás segítése.

 

Ez úton is köszönjük Dr. Sümeg Szilviának az izgalmas témát,
hogy betekintést nyújtott az EMDR technikájába, valamint gratulálunk a munkájához!

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás
0
Szólj hozzá a lap alján! Kattints ide!x