Beszámoló Andrek Andrea workshopjáról (Kettő az egyben – A perinatális időszak módosult tudatállapotaiban zajló terápiás munka lehetőségei)

Nagyszámú érdeklődő jelenlétében barátságos, közvetlen, személyes szakmai életútra tett utalásokkal tarkított előadásban hallhattunk erről az igen érdekes témáról.

Bepillantást kaphattunk, miként lehet ötvözni a hipnózist a haptonómia, szomato-terápia, a bioszisztematikus szomato-pszichoterápia eszközeivel, hogyan válhat az érintés megengedhetővé, segítővé a terápiás helyzetben.

A haptonómia a korai testi élményeket teszi a terápiás munka fókuszába, az engedélyezett érintés, mint a kontaktus egy speciális formája lehetővé teszi, hogy kapcsolatba kerüljünk a páciens testben őrzött korai kapcsolati mintáival. Hallhattuk, hogy milyen előnyökkel jár az affektív érintés, mely e terápiás közegben a légzés, érzelmek, cselekvés és mozgás, a gondolatok és érzékelés integrációját, koherens tapasztalati egységgé alakulását segíti.

Az előadó kitért az eszköztár részletes ismertetésére, majd több pszichoterápiás esetrészlettel illusztrálta ezek használatát a gyakorlati munkában. Habár Andrek Andrea elsődlegesen várandósokkal, perinatális pszichológiai problémákkal foglalkozik, az esetismertetésekből láthattuk, hogy vesztességekkel, férfiak korai kapcsolati elakadásának oldásával is hatékonyan dolgozik.

Végül a workshop zárásaként a jelenlévőknek lehetőségük volt kipróbálni az elméleti előadásban említett technikák közül a vertikális grounding technika egy jellegzetes módját.

Elméleti ismeretekkel, tapasztalatokkal, sajátélménnyel gazdagodva zártuk a workshopot.

 

Ezúton is köszönjük Andrek Andreának a színes, érdekes délutánt!

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás
0
Szólj hozzá a lap alján! Kattints ide!x