Beszámoló könyvbemutatóról

Megjelent és megvásárolható az Animula Könyvkiadó gondozásában Dr. Zseni Annamária szerkesztésében
Hipnózis a gyakorlatban 2. kötete Pánikon innen és túl címmel.

A könyvbemutatón nagyszámú érdeklődő hallgathatta meg a lektor, a szerkesztő és a szerzők e kötet megjelenéséhez fűzött gondolatait.

Benczur Lilla lektor méltatta a szerkesztő munkáját. Kiemelte, hogy habár a pánikról azt szokták mondani, hogy hátterében a harag húzódik, e kötet is mutatja azt, hogy sok esetben másfajta érzések táplálják.

Zseni Annamária részletesen megosztotta szerkesztői szempontjait. Visszaemlékezett, hogy pályája kezdetén még nem volt pánikbetegség, valahogy jobban együtt volt az illető személy a szorongásaival, problémáival, míg az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb számban találkozunk olyan szorongásos megnyilvánulással, amikor pánikroham hátterében egy teljes szakadás van, inadekvát helyzetben megjelenik inadekvát tünet, ami fölött a személynek nincs semmi kontrollja és azt sem tudja, miért következett be. Tökéletesen disszociál a személy és a problémaköre. Egyrészt ennek a disszociáción alapuló tünetnek a fokozódó elterjedése teszi aktuálissá e kötetet. Másik fontos szerkesztői szándékként emelte ki, hogy kíváncsi volt, fel tudjuk-e kutatni mi volt a pánik előtt, mik az előképei a pániknak és milyen kifutása van. Harmadrészt kiemelte, hogy habár meg lehet közelíteni a pánikot behavior technikák alkalmazásával hipnózison belül, mégis azt látjuk, hogy a hipnózis többet tud ennél: eltelik tíz év, van egy katamnézis, és azt látjuk, hogy a változások túlmutatnak a viselkedésterápia közvetlen hatásain. Maga a hipnoterápiás kapcsolat bemozdít a személyiség mély rétegeiben olyan folyamatokat, amik kiérlelnek olyan személyiségfejlődésbeli változást, melyek igazolják azokat a pszichodinamikai feltevéseket, mely a terapeutában ott van akkor is, ha a terápiás szerződés viselkedésterápiára szól. A hipnózis a sajátos archaikus bevonódásával, disszociációs és regressziós technikáival jelentős szerepet kap a pániktünetek gyógyításában.

A kötetbe beválogatott tanulmányok legtöbbje hipnoterápiás záró dolgozatként íródott, némelyik már több mint tíz éve.

Még újabb négy kötet megjelenése várható. További tanulmányok megírására bíztat a szerkesztő: feltáró hipnoterápiás esetleírásokat, transzgenerációs ártalom feldolgozását, vagy akár a hipnózis és más terápiás technikák ötvözésével kapcsolatos tapasztalatok megosztását.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás
0
Szólj hozzá a lap alján! Kattints ide!x